tiistai 8. marraskuuta 2016

Anneli Auer: Murhalesken muistelmat

Teoksen nimi: Murhalesken muistelmat
Kirjailija: Anneli Auer
Julkaisuvuosi: 2016
Kieli: Suomi
Aineistolaji: Kirja
Kustantaja: Into
Sivumäärä: 296

"Torstaina 19.2.2015 istuin teksti-TV:n äärellä valmiusasemissa klo 13 ja ihmettelin, kun mitään ei näkynyt. Tuomio oli myöhässä. Kun se lopulta ilmestyi klo 13.06, minun piti lukea uutisteksti kahteen kertaan varmistaakseni, että ymmärsin oikein. 
Otsikossa luki: "Hovioikeus: Auer syytön murhaan. "
Koska  olin menettänyt niin paljon elämästäni, olin kuvitellut, ettei oikea tuomio tässä vaiheessa enää tuntuisi miltään, mutta kyllä se tuntui. Itkin ilosta."

Anneli Auer todettiin syyttömäksi miehensä murhaan, joka tapahtui Ulvilassa kymmenen vuotta sitten, perjantaina 1.12.2006. Auer itse on kieltänyt vuosien aikana jokaisen syytteen, joka häneen on kohdistunut. Murhasyytteestä vapauduttuaan hän ensi töikseen julkaisi elämästään kertovan kirjan Murhalesken muistelmat (Into, 2016).

Elämäkertateoksessaan Auer kertoo omin sanoin, millaista hänen perheensä arki oli ennen kohtalokasta yötä, jolloin tuntematon mieshenkilö tunkeutui hänen kotiinsa ja murhasi hänen miehensä. Hän myös kuvaa tarkasti, millaiseksi hänen perheensä elämä muodostui seuraavien kymmenen vuoden aikana, jolloin Auer istui lukuisissa kuulusteluissa ja kävi läpi neljä oikeudenkäyntiä. Teoksessaan Auer kertoo, kuinka oikeudenkäynneissä syyttäjät kävivät yksityiskohtaisesti läpi hänen persoonaansa ja toimintaansa murhayönä erittelemällä olennaisia ja epäolennaisia asioita.

Kirjan kannessa kameraa kohti katselee aivan tavanomaiselta vaikuttava perhe, joka on ryhmittynyt palmun eteen. Pilviä ei näy tropiikinsinisellä taivaalla eikä murheita kuvastu perheenjäsenten kasvoilta. Tässä kohtaa osuu kohdalleen sanonta "Tyyntä myrskyn edellä". Teoksessa lukija tutustuu perheenäitiin, joka vuonna 2006 hoitaa kotona neljää pientä lasta. Samanaikaisesti hän toimii yrittäjänä eli ylläpitää Perhekerho-nimistä verkkosivustoa, jossa hän jakaa askarteluvinkkejä muille kotiäideille. Lisäksi hän huolehtii laihdutussivustosta, joka on myöskin kohdennettu äideille. 

Teos osoittautui raskaaksi luettavaksi, sillä surettaa se, kuinka neljä lasta menetti nopeassa ajassa sekä isänsä että äitinsä. Lapset joutuivat syyttöminä kärsimään asioista, joihin he eivät voineet vaikuttaa. Kirjansa kautta Anneli Auer saa kertoa oman näkökulmansa oikeusmurhasta, joksi hän tapaustaan kutsuu. Teoksen kautta Auerilla on mahdollisuus oikoa suurelle yleisölle väärinkäsityksiä, jotka liittyvät häneen itseensä ja murhayön tapahtumiin.

Kirja koukutti ja luinkin sen muutamassa päivässä uppoutuen siihen aina sopivan tilaisuuden tullen.  Teos on siis ehdottomasti lukemisen arvoinen. Se on myös hyvin varattu kirjastoissa, joten suosittelen pikaista liittymistä lähikirjastosi varausjonoon, jos kiinnostuit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti